Menopauza are nevoie de rebranding

Presupun ca vedeti in toate materialele in care se vorbeste despre menopauza, femeile sunt prezentate caruntele, ridate si cu privirea calda de mamaie trecuta prin viata, in amurgul tineretii ce s-a scurs pe langa ele.
Cautand pe internet cuvantul menopauza, apare in primul rand asa: anxietate, depresie, tulburare dismorfica corporala, crestere in greutate, lipsa libidoului, caderea parului si… si sa mai continui?! Practic un fel de precursor al unui picior in groapa, de a dreptul.


Acum cativa ani unul din ginecologii mei imi spune… ”Pfff, roaga-te sa ovulezi cat mai mult ca daca nu intri la menopauza, iar asta inseamna ca nu vei mai avea nevoie de ginecolog(!)”, eram tanara atunci, dar cu toate acestea l-am schimbat in acel moment.

Societatea te catologheaza si te si handicapeaza cumva, din cauza preconceptiilor: “nu mai poate acum, ca-i la menopauza saraca”, chiar tu insati poti ajunge sa crezi despre tine ca este cazul sa-ti pui limite pe care nu le simti, dar iti sunt dictate pentru ca asta-i perceptia despre acest subiect.
Esti privita cu mila si poate uneori cu intelegere condescend: ”Fa mama lucruri cat mai poti, pana nu intri la menopauza.“ Iti spun femeile mai in etate.
“Lasa-o saraca, este isterica, e la menopuaza”, auzi de la cei din jur.
Ajungi sa fii ingrozita ca te vei ingrasa, ca muschii se vor diminua, ca fata iti va cadea si ca n-ai incotro, asta-i o realitate care nu poate fi schimbata.

Fii-miu la scoala, pregatindu-se de pubertate a avut un curs despre hormonii adolescentei, in care a aflat ce se va intampla cu corpurile lor, cu ocazia exploziei hormonale. Li s-a povestit despre marimea penisului si despre faptul ca la fiecare se dezvolta diferit candva intre 11 si 16 ani. Au invatat, insa, si despre menopauza ca despre un lucru care li se intampla absolut sigur numai femeilor pe la 60 de ani, bunicilor lor adica.

Ei, aici chiar am luat foc pentru ca statistica de vreo 10 de ani incoace este complet schimbata, o spun endocrinologii care studiaza acest subiect. Conceptul de femei emancipate isi cere tributul. Femeile muncesc mult, sunt stresate, stresul afecteaza tabloul hormonal, presiunea, nutritia, dorinta de a fi slabe, veganismul si cam tot ceea ce face femeia complexa si moderna, a dus la faptul ca menopauza se poate instala mult mai devreme decat la generatiile bunicilor noastre. Si cu toate acestea, femeilor nu li se “permite” sa intre la menopauza la varste diferite in functie de propriul profil genetic, adica undeva intre 40 de ani si 53, pentru ca demult, pe cand societatea era mai arhaica, femeile intrau la menopauza abia dupa cinzeci si ceva de ani. Am obosit sa vad aceasta perceptie invechita cum ca femeile intrate la menopauza au deja un picior in groapa, cum ca obligatoriu se instaleaza osteoporoza si ele sunt incapabile sa arate sau sa se simta inca in putere si tinere.

De ce va spun toate acestea? Pentru ca eu insami, de la 44 de ani, am intrat la menopauza! Da, de un an, in care nu am simtit ceea ce de atata timp mi-a fost indus ca voi simti.

Nu m-am ingrasat, nu m-am ridat altfel decat ridurile firesti ale unei femei de 46 de ani, nu mi-au cazut muschii, din contra, mi s-au tonifiat considerabil facand zilnic sport, nu sunt depresiva. Sunt ce-i drept iritata cand vad atata preconceptie in jur si vreau sa contribui impreuna cu Vichy la rebrandingul acestei stari firesti, asa cum cred ca am contribuit putin si schimband perceptia asupra varstei, incercand sa explic faptul ca fiecare etapa poate fi traita la superlativul varstei ei #superage.

Vreau sa fac asta povestindu-va despre mine in fiecare etapa prin care am trecut si pentru femeile de peste 50 de ani la menopauza, dar mai ales pentru femeile inca tinere care nu stiu ca statistica se schimba, ca viata pe care o traim are consecinte si ca daca ar fi constiente ca menopauza chiar se poate instala prematur, atunci poate ca ar lua decizii care le-ar ajuta sa se acomodeze cu aceasta noua realitate.

Mi se pare cu atat mai potrivit sa vorbim acum, in aceasta perioada crunta pe care o traim, pentru ca acum avem timp mai mult sa ne uitam in interiorul nostru, sa intelegem ca totul va fi schimbat, iar menopauza nu inseamna nici pe departe un sfarsit al tineretii. Alegand produse potrivite cu aceasta etapa, tineretea poate fi prelungita pana cand mintea si sufletul accepta ca pot imbatrani, fara ca aceasta stare sa depinda doar de nivelul hormonilor din corpul nostru.
Scriu aceste randuri acum cand poate toata lumea se invarte in jurul epidemiei si a vremurilor pe care le traim, dar tot acum multe dintre noi intra sau sunt deja la menopauza. Este o realitate care nu se va schimba, doar noi, femeile, ne-o vom face asa cum dorim, avand grija de noi si mai ales de corpul si mintea noastra.

Alte articole

Leave a Reply