Batranule, care esti tu batran!

Vremurile pe care le traiesc abunda de greseli umane. Nu ca cele dinainte de pandemie erau mai corecte, dar acum de cand viata s-a transformat in pura incertitudine, grotescul si-a ranjit mai tare dintii decat credeam.
Un urlet general, bazat si fondat pe fapte reale, ce-i drept, s-a auzit de pe buzele tuturor prezentatorilor TV, politicienilor, medicilor de baza: ”Batranii sunt cei mai vulnerabili”. Si ca un ecou barbar, acest cuvant “batrani” a inceput sa se rostogoleasca luni de zile sub toate formele si felurile de pe buzele tuturor. Batranii de peste 65 de ani mor.

Deodata inima mi s-a strans in jurul parintilor mei, usor trecuti de 70 de ani si deodata, ca niciodata i-am perceput ca fiind batrani si vulnerabili, am simtit nevoia sa-i ocrotesc cu toate sfaturile mele de fiinta panicoasa si i-am vazut intr-o lumina pe care vreau sa mi-o sting definitiv din priviri.
Vedeti voi? Mama si tata sunt oameni foarte pedanti si cocheti, oameni care au grija de ei si care sunt in perfecta forma si putere. Au divortat de ani de zile, dar fiecare in viata lui a ramas asa cum trebuie sa fie un om care creste frumos in varsta.
Mama nu iese fara cercei si fard pe fata, am discutat acum ani de zile cu ea ca negrul nu e de nasul ei, roz, rosu si galben, da! Merge sa-si bea cafelele cu prietenele ei sau cu partenerul ei de viata si se duce cel putin o data pe luna la coafor. A fost inspector la Banca Nationala unde nu aveai cum sa te duci altfel decat elegant si aranjat. Pensionarea n-a facut diferenta. Nu are nici o suferinta fizica in afara de cateva dureri de oase.
110303223_586775272011565_1172112225801208615_n
Tata e inalt si drept ca bradul si a fost mereu cel mai elegant si asortat barbat pe care l-am cunoscut. Acum, in ultimii ani a imbratisat si trendul pantofilor sport si al treningurilor sic si este o incantare sa-i asculti conversatiile cu prietenii lui din tinerete si toate povestile de ziarist de televiziune traite intr-o viata de om.
109659264_650040192280678_916725652592191059_n
Am si socri, care sunt ce-i drept, putin mai in varsta, dar care sunt exact ca ai mei, oameni cu viata si cu bucuria de a trai.
Batranii peste 65 de ani sunt in pericol! Doamne, de cate ori s-a auzit in casele fiecaruia dintre noi aceasta fraza?! Si in casele lor, ale… “batranilor”. Cred ca daca nu se simteau batrani, acum au imbatranit brusc printr-o repetitivitate oribila. Au imbatranit in ochii lor si in ochii nostri. S-au garbovit vazand cu ochii, nu fizic ci doar in mintea colectiva.
Nu poti mass-media sa faci asa ceva! Nu puteti politicienilor sa va imbatraniti poporul! In timp ce in Israel primul ministru a iesit si le-a zis SENIORILOR sa stea linistiti ca ei vor fi cei mai aparati, deoarece ei sunt parintii natiei, noi le-am urlat in cap parintilor acestui popor ca sunt batrani si ca stau sa moara. Ce fel de natie suntem?!

In carantina au fost filmati pe strazi cand ieseau la alte ore decat aveau voie. Au fost vanati si amendati daca nu alergau sprinteni sa-si rezolve problemele in intervale orare extrem de scurte. Au fost pur si simplu scindati de restul populatiei: noi si ei, BATRANII.
NU SUNTETI BATRANI SI SUNTETI AI NOSTRI! Sa stiti asta! Asa imi vine sa ies si sa strig in gura mare in Obor si in parcurile in care stau linistiti cu pensii mici si fara viitor.

Batranii astia sunt tinerii care ne-au scos din comunism, sunt tinerii care ne-au dat in leagane si ne-au educat, sunt tinerii care ne-au purtat pe umeri. Ei sunt! Nu sunt batrani sunt seniori si sunt frumosi daca-i asculti si daca-i iubesti.
Am plans scriind acest articol pentru ca mi-am permis sa-mi las mintea inundata de virulenta acestor vremuri si sa cred ca parintii mei sunt batrani. Ei sunt doar parintii mei. Atat.

Si fiecare senior e parintele, bunicul, unchiul, sotul, prietenul cuiva. Nu e un numar simplu intr-o statistica grotesca a zilelor noastre, e leaganul si AND-ul fiecaruia dintre noi.

Citeste restul articolelor aici:
Cristina StanciulescuDISCRIMINAREA PE CRITERIU DE VÂRSTĂ SCURTEAZĂ VIAȚA. CUM SE POATE ÎMBĂTRÂNI FRUMOS?
Mara ComanNu te simți bătrân, dar ți se spune că ești
Diana CosminIndrazneala de a fi femeie “de o anumita varsta”

106390808_607469266851910_6257512062137946494_n-2
#ACinceaPutere nu este un site, nu este un blog, este un grup de 5 voci, Cristina Stanciulescu, Ana Bitu, Diana Cosmin, Mara Coman si Noemi Meilman care se reunesc editorial atunci cand lumea e stransa cu usa de cate un subiect care devine fierbinte ca un cartof. #AcinceaPurere este despre bun simt, cinste, caracter, cultura si demnitatea care ar trebui sa existe in oameni si care, atunci cand lipsesc declanseaza vocile acestei „platforme” editoriale.
Pentru ca #ACinceaPutere este un senzor social.

Alte articole

Leave a Reply