Responsabilitate


“RESPONSABILITATE”, CE CUVANT DESUET


Traiesc niste vremuri… Aaaaa, stai, ca le traim cu totii! Suntem impreuna in oala cu Covid. Ne-am oprit din fuga noastra, unii s-au imbolnavit, altii au murit, altii au ramas fara joburi, unii fara familii si unii am scapat pana acum. Ce ne-o fi in viitor, al viitorului e, dar in prezent suntem bine. Pai, bine, bine dar unora li se uraste cu binele. Ce atata bine?! „Nu cunosc pe nimeni bolnav, nu mi-a murit nimeni din jur, nu am luat eu, inseamna ca nu exista! Nu m-a lovit pe mine si pe neamu’ meu, nu cred!” Nu cred in Covid e ca si cand ai zice ca nu crezi in nici o boala pe care n-ai facut-o, desteptule!

Ma ia asa pe sira spinarii cu nervi si revolta, nu de alta, dar am plans cu oameni care si-au pierdut unul dintre parinti, am stat cu sufletul la gura pentru altii care abia au scapat cu viata din boala asta, am spus condoleante unor oameni minunati care au pierdut un tanar, am stat in toata perioada asta, impreuna cu fiul unui cadru medical, care e la limita puterii de ce vede si traieste, am vorbit cu manageri de spitale si doctori, care ne sunt prieteni si care ne implora cu cerul si cu pamantul sa avem grija si sa ne luam masurile de siguranta, ca e rau… Si totusi sunt voci care urla in jurul meu, chiar voci urmarite, multe, care indeamna la ce?! La nerespectarea unor reguli minore. La lipsa de responsabilitate a unora fata de ceilalti! La uitarea bunului simt!
shutterstock_1702217014
Nu crezi. Ok. Desi, cand oameni mor, it’s a fact. Nu stiu ce se poate „necrede”. Dar cat iti e de greu sa respecti niste amarate de reguli?! Cat sa fii de prost crescut de mama si tatal tau, incat sa nu poti suporta sa ii aperi pe altii, pe oamenii mai vulnerabili, daca pe tine, Tarzan, nu vrei sa te aperi?! Cat de iresponsabil sa fii, cat de bunici sa nu fi avut, cat de multa bataie sa fi dat la scoala celor mai slabi ca tine? Cat sa-ti fie de greu sa fi responsabil? Si cat de greu iti e sa taci macar, sa fii neom intre ai tai, nu sa ragi si sa inciti la nepurtarea unei amarate de carpe pe gura care poate pentru unii inseamna „a trai”?!

Se duce o lume de rapa in jurul nostru, se va cladi alta, dar din pacate, nu vom fi cu totii mai buni, mai schimbati in bine, prapastia intre responsabili si iresponsabili se adanceste peste masura, iar lumea asta noua, va fi cu mult mai scindata si mai impartita decat a fost vreodata. Si din pacate sunt mare fana SF-uri si s-au gandit altii inainte sa se intample asta, cum va fi lumea cand haosul si lipsa responsabilitatii vor lovi din plin omenirea.
As vrea sa nu va las un gust amar dupa citire. Suntem la fel de multi cei care stim ce avem de facut, stim ca trebuie sa respectam si sa ne respectam, stim ca pentru binele nostru si al celor din jur nu ne e greu sa ne dam cu niste maglavais dezinfectant pe maini, stim ca daca pentru o perioada nu ne vom baga in aglomeratii nu vom muri, stim ca tarile minunate pe care vrem sa le vizitam nu pleaca, ne asteapta inca un pic, stim ca o masca pe fata inseamna simpla responsabilitate. Nimic mai mult. Si stim ca numai bunul simt si coloana vertebrala ne asigura un viitor asa cum ni-l dorim.
Fiti pur si simplu responsabili!

shutterstock_1662324127
#ACinceaPutere nu este un site, nu este un blog, este un grup de 5 voci, Cristina Stănciulescu, Ana Bîtu, Diana Cosmin, Mara Coman și Noemi Meilman care se reunesc editorial atunci când lumea e strânsă cu ușa de câte un subiect care devine fierbinte ca un cartof. #AcinceaPurere este despre bun simț, cinste, caracter, cultura și demnitatea care ar trebui să existe în oameni și care, atunci când lipsesc declanșează vocile acestei „platforme”editoriale.
Pentru că #ACinceaPutere este un senzor social.

semnatura Ana

Alte articole

Leave a Reply