Cand iti lasi puiul sa zboare din cuib?

Incerc sa ma pregatesc pentru acest moment. Stiu ca e inavitabil, mai ales ca i-am spus lui Cleo de cand era mica, ca imi doresc sa studieze la facultate in Austria sau Germania.

M-am pregatit si pe mine si pe ea, dar daca ea e foarte pregatita eu ma gandesc cu o durere ca o gaura neagra ca mai am 4 ani pana atunci. Despre H nici nu stiu ce sa zic. Eu ma voi replia, el insa, o cauta in camera ei si cand e plecata doua saptamani intr-o tabara. Ii zic:
– Baiete, las-o, n-o mai suna atata, nu-ti mai face griji, nu-ti mai zmulge paru’ din cap cand e la o petrecere. E un copil tare echilibrat si care stie exact care sunt granitele si regulile si drepturile si principiile.

Se spune ca blestemul oricarui golan este sa aibe o fata…:) H, dragule, ce sa-ti fac si mai e si frumoasa.
21761564_10155136490289200_5748613790888005663_n
In orice caz, zilele astea a venit Cleo de la scoala cu un subiect pe care il mai abordase acum cateva saptamani: schimbul de experienta in strainatate. I-am spus prima data ca nu vreau sa aud. Acum a revenit cu aceasi poveste:
– Mami vreau sa plec in clasa a 11-a sase luni in Italia la schimb de experienta. Sunt scoli cu predare in limba engleza si o sa ma descurc.
– Nu.
Usa se tranteste ca la 15 ani si se lasa linistea apasatoare. Las seara sa treaca, noaptea e un sfetnic bun si de dimineata, vine si ma ia in brate, ma pupa pe toata fata, imi spune “pitico”, dat fiind faptul ca eu am 1.68 si ea 1.80 si ma alinta. Stiu ca nu rezista sa stea suparata pe mine, cum nici eu nu rezist sa stau suparata pe ea. Suntem atat de legate si e invatata cu vorba buna, cu dragostea si linistea, incat relatia noastra nu poate suporta supararea sau mania. Nervi, inevitabil, dar trecatori.
21766580_10155164665894200_8583692470953225453_n
In timp ce ma imbrac sa plec la serviciu se baga la mine in pat si revine:
– Mami, te rog sa vorbesti cu mine despre schimbul de experiente. De ce nu vrei sa ma lasi? Mi-a spus o fata ca a fost cea mai frumoasa experienta din viata ei. stii ca sunt cuminte. Stii ca sunt serioasa. Tu m-ai crescut, deci stii ca poti avea incredere in mine.
Ma uit in migdalele alea de ochi si ne intram cu privirele, ambele puternice, pana in creierele una alteia. Ma conectez cu ea la fiecare nivel si ii explic:
– Cleo, stii ca ti-am dat mereu toata libertatea de care ai avut nevoie. Te-am vazut din ziua in care te-ai nascut ca esti un calut naravas pe care nu-l voi putea niciodata tine cu zabala in gura. Ti-am vazut libertatea in ochi din ziua aia, in care doctorii spun ca bebelusii nu vad nimic atunci cand se nasc, iar tu te uitai direct in ochii mei, adanc si eu in ai tai. Ne stiam, ne cunoasteam si comunicam. De atunci am gandit fiecare pas pe care l-am facut si fiecare cuvant pe care ti l-am spus. Cu exceptia unor vremuri tumultoase din familia noastra, am fost ferma dar calda, hotarata dar plina de alinturi, dragoste si pupaturi. Deci, daca eu iti spun ca nu-i momentul la 17 ani sa pleci 6 luni intr-o tara straina am motive. Motivele astea nu tin de tine, n-au legatura cu increderea, sexul sau drogurile. Doar ca pana la 18 ani, vreau sa te pot apara de orice soc. Vreau sa preintampin orice iti poate stirbi copilaria. Eu aveam 22 de ani cand am avut o bursa la Luxembourg si am ajuns la o depresie profunda, datorita faptului ca eram tratata de profesori si colegi ca ultimul om. Colegii mei aveau Porsche, iar eu mergeam pe bulevarde goale pe care nu era nici un pieton, doar eu, cea venita din curutu’ Europei de Est. In clasa a 9-a am plecat o luna in Austria, la Modling, la o familie cu trei fete. Erau atat de duri si atat de reci, plini de reguli si preconceptii, ca desi eram un copil abea iesit din communism si eram socat de tot ce vedeam acolo, tot nu mi-a placut, tot rau m-am simtit. Pana la 18 ani iti permit orice joc de glezne cu limite. Pleci de cel puti 3 ori pe an din tara si in nu stiu cate alte excursii si tabere si asta din gradinita. Aveai 4 ani cand ai zburat prima oara singura cu avionul… Deci, daca eu nu sunt de acord cu institutionalizarea intr-o tara straina, la o familie oare care, crede-ma nu e ca n-am incredere in tine, n-am incredere in societate. Una e sa fii turist si alta sa te supui obiceiurilor si regulilor altui popor.
– Pot sa plec 6 saptamani in vacanta?
– Da.
– Ok. Iti multumesc ca esti mama mea.
22448237_10155214121539200_5052577191525220372_n
Poza: Danei Stefanescu.
Cand o sa plece de tot ce-o sa-i spun oare? Cred ca o sa-i spun sa fie mereu doar asa cum e si sa ma sune oricand, in orice clipa, moment, zi, noapte, vara, iarna, sa ma sune, ca o sa am mereu o vorba potrivita pentru ea.
semnatura Ana

Alte articole

Leave a Reply